Posjeti HAVK Mladost web-shop

IN MEMORIAM:Miro Poljak

event 03.11.2015.

Nakon duge i teške bolesti, jučer kasno nas je u Zagrebu, u 71. godini napustio Miro Poljak. Ispraćaj dragog Žmege biti će u petak u 13:30 na zagrebačkom Krematoriju. Miro Poljak, jedan od najvećih i najboljih vaterpolista svih vremena, je legenda Žabaca iz doba kada Mladost još nije “stanovala” uz Savu, ali jest u srcu […]

Nakon duge i teške bolesti, jučer kasno nas je u Zagrebu, u 71. godini napustio Miro Poljak. Ispraćaj dragog Žmege biti će u petak u 13:30 na zagrebačkom Krematoriju.
Miro Poljak, jedan od najvećih i najboljih vaterpolista svih vremena, je legenda Žabaca iz doba kada Mladost još nije “stanovala” uz Savu, ali jest u srcu svih zagrebačkih, hrvatskih zaljubljenika u ovaj sport. On sam pak, Miro Poljak, za prijatelje Žmego bio je istinski u srcu, duboko i desetljećima. Veličanstven sportaš, trofejni vaterpolist, a nadasve veseljak, nasmijana duša pa i onda kada ga je bolest opako i teško stiskala.
Miro Poljak, rođen u Zagrebu 3. rujna 1944., olimpijski pobjednik iz Ciudad de Mexica 1968, bio je član najbolje generacije vaterpolista Mladosti koja je osvojila 4 naslova prvaka Europe- 1967,1968,1969,1971. S Mladosti je osvojio i Europski superkup 1975, bio je prvakom države u četiri navrata – 1962, 1967, 1969 i 1971. uz još tri tzv. Zimska prvenstva 1961, 1963. i 1964.
Veličanstveni igrač, blistav strijelac koji je u čak četiri navrata bio najbolji strijelac Europe, najbolji strijelac reprezentacije bivše države kasnih 260-tih prošlog stoljeća i treći strijelac na Igrama u Meksiku 1968. Njegova osobna kalvarija, po okončanju igračke karijere počela je 1980. kada mu je nakon teške prometne nesreće utvrđen povišen šećer u krvi. Tada su počele silne tegobe – od smanjenog vida i 11 laserskih operacija, infarkt i dvije premosnice, amputacija obje potkoljenice, pa natkoljenica, otkazivanje rada bubrega….Unatoč i usprkos svemu, Žmego je ostao do zadnjeg dana nesvakidašnjeg vedrog duha, silan borac, zafrkant, pun smijeha i viceva, nerijetko i na vlastiti račun. U karijeri je kratko vrijeme igrao još za Brodograditelj iz Betine I Filip Jakov, ali je vječno ostao i uvijek isticao- mladostaš.
Prije manje od tjedan dana, dio suigrača iz olimpijske reprezentacije iz Meksika “68”. okupio se u Beogradu i najavio dolazak, možda čak i ovaj vikend u Zagreb. Na novo okupljane. Nažalost, nisu to zamislili ovako.Ne na pogreb svojeg Žmege, vječno nasmijanog i velikog Mire Poljaka.
dobitnik je nagrade HOO “Matija Ljubek” 2010, a nagradama su ga ovjenčali i njegov matični klub Mladost, kao i Hrvatski vaterpolski savez.
Autor: Dean Bauer
Izvor SN