Posjeti HAVK Mladost web-shop

Junak Mladosti Cosmin Radu oprostio se od vaterpola na najljepši način

event 27.05.2021.

Vaterpolisti Mladosti novi su prvaci Hrvatske i u Zagreb vraćaju trofej koji nisu osvojili dugih 13 godina. U nevjerojatnoj finalnoj seriji, u kojoj je protivnik bio Jug, uspjeli su ono što nije nitko nikada u povijesti hrvatskog vaterpola – preokrenuti zaostatak od 0:2. Majstorica je završila dramom peteraca, a trofej Žapcima svojim je pogotkom donio […]

Vaterpolisti Mladosti novi su prvaci Hrvatske i u Zagreb vraćaju trofej koji nisu osvojili dugih 13 godina. U nevjerojatnoj finalnoj seriji, u kojoj je protivnik bio Jug, uspjeli su ono što nije nitko nikada u povijesti hrvatskog vaterpola – preokrenuti zaostatak od 0:2. Majstorica je završila dramom peteraca, a trofej Žapcima svojim je pogotkom donio Cosmin Radu koji se na spektakularan način oprostio od vaterpola.

Naime, Cosmin odlazi u mirovinu i upravo je posljednjim pogotkom karijere donio titulu koju Zagreb čeka od 2008. godine.

”Teško mi je reći koji mi je najdraži trofej s Mladosti jer sam imao sreće i osvojio skoro svake godine neki trofej. Ali ako se moram odlučiti za jedan onda bi to bilo prvenstvo Hrvatske, to je bilo najteže! Osjećaj je odličan, još nisam svjestan što smo uspjeli. Prvi put u povijesti hrvatskog vaterpola je netko 0:2 okrenuo u 3:2, a to je i inače rijetko u sportu. Pamtit ću tu utakmicu zauvijek, uspjeh mi je još draži budući da mi je posljednja utakmica karijere. Ali treba istaknuti da nisam samo ja glavni glumac, svi smo mi u Mladosti svojim dijelom pridonijeli pobjedi!” – ističe simpatični Cosmin.

U šestoj seriji peteraca vratar Mladosti Ivan Marcelić pročitao je Lorena Fatovića i zaustavio njegov udarac. Pred Tonija Popadića izašao je Cosmin, a prilika za povijesnu pobjedu i povratak trofeja 39-godišnjem Rumunju nije predstavljala veliki pritisak:

”Kada sam vidio da je Marcelić obranio peterac, počeo sam se smijati jer sam znao da je gotovo i da smo osvojili titulu prvaka Hrvatske. Moram priznati da ni u najljepšim snovima nisam mislio da ću moći završiti karijeru na takav način i to mi je velika čast. Kada sam vidio loptu u golu, osjećaj je bio neopisiv!”

Cosmin je dobri duh Žabaca koji je svojim iskustvom i sjajnim pogocima uvijek bio među ključnim igračima svih velikih pobjeda.

”Što reći o Cosminu, a da to svi već ne znaju? Fantastičan igrač, prvenstveno izvanredan čovjek i veliki profesionalac koji je sve svoje klupske obaveze do zadnjeg trenutka izvršavao besprijekorno. Nemam riječi s kojima bih mu zahvalio za sve što je učinio za naš klub i naše druženje koje je trajalo četiri godine. Bio je lider, osoba u koju sam imao ogromno povjerenje, nikad nije iznevjerio ni mene ni suigrače. Uvijek je bio primjer, a vjerujem da će mnogim mladim suigračima ostati uzor!” – izjavio je trener Mladosti Zoran Bajić.

Karijeru je Cosmin započeo u Rapidu iz Bukurešta prije 24 godine, a nastavio u talijanskoj Florentiji. U Mladost je došao 2011., 2013. otišao u Primorje te se 2017. vraća u Mladost s kojom je od tada osvojio pet trofeja. Cosmin otkriva da se veseli mirovini, ali i da će ju možda provesti u Hrvatskoj koju smatra drugim domom:

 

”Ne samo da volim Hrvatsku, već jesam Hrvat i imam državljanstvo. Ne znam što ću točno raditi u mirovini, možda odem u Rumunjsku raditi u Savezu, ali uvijek ću se u Hrvatsku rado vraćati i uživati, a možda u budućnosti čak i živjeti!”