Posjeti HAVK Mladost web-shop

Mladostaši kreću prema Ligi prvaka

event 28.09.2022.

Seniorska momčad našeg kluba doputovala je u Herceg Novi, u osvit nadolazeće, nove sezone. Ona naime za naše Žapce počinje već ovog četvrtka, 29. rujna kvalifikacijskim turnirom Lige prvaka. U prvom krugu u već spomenutom Herceg Novom, mladostaše na turniru čekaju jasno domaćin Jadran, te turski doprvak EKA iz Istanbula, slovački Novaky i litavski Žaibas. […]

Seniorska momčad našeg kluba doputovala je u Herceg Novi, u osvit nadolazeće, nove sezone. Ona naime za naše Žapce počinje već ovog četvrtka, 29. rujna kvalifikacijskim turnirom Lige prvaka. U prvom krugu u već spomenutom Herceg Novom, mladostaše na turniru čekaju jasno domaćin Jadran, te turski doprvak EKA iz Istanbula, slovački Novaky i litavski Žaibas.

Riječ je o skupini C prvog kvalifikacijskog kruga Lige prvaka, a prema tumačenjima LEN, po tri prvoplasirane momčadi iz skupina A, C i D, te dva najbolja iz skupine B, ishodit će pravo nastupa u drugom kvalifikacijskom krugu Lige prvaka.

Gledano suparnike, tu doista neovisno nepoznanicama o svakom sastavu jer je sam početak nove sezone, ne bi trebalo biti većih problema u pogledu plasmana dalje. Naime, Jadran iz Herceg Novog uz Mladost, ali i turskog prvoligaša ENKA za kojeg igra naš Paulo Obradović, slove za tri najbolje momčadi.

– Jadran je uz dužno poštovanje svim ostalima, najozbiljnija momčad. Turska ENKA je prošle godine igrala finale tamošnjeg prvenstva s Galatasarayem. Uz Obradovića imaju i nekoliko turskih reprezentativaca. To je momčad koju vrlo ozbiljno shvaćamo i tako smo se za njih onda i pripremali, posebno jer nam je to ujedno i prva utakmica na turniru – prije puta u Crnu Goru je rekao trener Mladosti, Zoran Bajić.

Sve utakmice bi se ujedno trebale moći pratiti i na LEN TV, barem kako je to priopćeno iz Europske organizacije vodenih sportova (LEN).

Statistika

Za ljubitelje statistike, navedimo da je sezona 2022./23. za naš klub ukupno 29. sezona nastupanja u Ligi prvaka, u što računamo i nastupe u kvalifikacijama za isto natjecanje. Dosad je Mladost ukupno u Ligi prvaka (bivšem Kupu prvaka i Euroligi) odigrala 295 utakmica i ostvarila 198 pobjeda uz 24 remija i 73 poraza. Drugim riječima, u Herceg Novom je za očekivati jubilarnu 200. pobjedu u Ligi prvaka.

Nadalje, Mladost se u Ligi prvaka u prijašnjih 28 sezona susretala s ukupno 89 različitih klubova. Nikad još nismo igrali protiv turske momčadi ENKA iz Istanbula, kao ni protiv litavskog Žaibasa iz Vilniusa. Protiv slovačkih Novaka imamo odličan omjer – 4 utakmice – 4 pobjede i gol-razliku 47:25. S hercegnovskim Jadranom je omjer već drukčiji. Od 10 utakmica, 3 pobjede Mladosti, 2 remija i 5 poraza, pa je i ukupna europska gol-razlika stoga negativna, 78:84.