Oprostili smo se s Ronijem

event 09.05.2022.

Hrvatski akademski vaterpolski klub Mladost, a s nama i cijeli vaterpolski Zagreb i Hrvatska, oprostili su se ovog ponedjeljka od jednog od najvećih među najvećim Žapcima, nedavno preminulim Ronaldom Lopatnyjem. Komemorativnim skupom u maloj dvorani KD Vatroslav Lisinski, te pogrebom na Mirogoju, ispratili smo na posljednje putovanje našeg Ronija. Olimpijskog pobjednika i trostrukog prvaka Europe […]

Hrvatski akademski vaterpolski klub Mladost, a s nama i cijeli vaterpolski Zagreb i Hrvatska, oprostili su se ovog ponedjeljka od jednog od najvećih među najvećim Žapcima, nedavno preminulim Ronaldom Lopatnyjem.

Komemorativnim skupom u maloj dvorani KD Vatroslav Lisinski, te pogrebom na Mirogoju, ispratili smo na posljednje putovanje našeg Ronija. Olimpijskog pobjednika i trostrukog prvaka Europe s Mladosti, a koji nas je napustio nakon duge i teške bolesti, prošlog četvrtka, 5. svibnja u 78. godini. Ili kako je to lijepo rekla tijekom emotivnog govora na komemoraciji, njegova kćerka Maja Lena

– Otišao je 5. dana petog mjeseca u godini, a svi znamo koja je bila brojka na njegovoj kapici.

Najveća ‘petica’ mladostaša. Na komemoraciji su govorili još i Tomislav Družak, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Republike Hrvatske. Nekadašnji predsjednik Mladosti i Hrvatskog vaterpolskog saveza, kroz suze se prisjetio svojedobnog svakomjesečnog druženja na Žumberku, u okviru Družbe sv. Mihovila.

Iz Beograda je došao Ronijev suigrač iz reprezentativnih dana, suparnik iz klupskih obračuna Mladosti i Partizana, ali nadasve veliki prijatelj Đorđe Perišić.

– Poklanjam se sjeni jednog velikog igrača. Roni falit ćeš mi jako, a sve vas pozivam da mi se pridružite u pljesku kojim ćemo ispratiti prvaka – rekao je Perišić i poveo sve nazočne u dugotrajan pljesak odlazećem šampionu.

Na groblju Mirogoj, iznad lijesa Ronalda Lopatnyja, prigodno je slovo održao i još jedan olimpijski pobjednik i mladostaški velikan, jasno druge generacije, Dubravko Šimenc čiji je otac Zlatko bio baš Lopatnyjev suigrač. Od Ronija se oprostio i Jura Liphard ispred Družbe pri svetom Mihovilu.

Na posljednji ispraćaj i zbogom olimpijskom pobjedniku iz 1968., te trostrukom prvaku Europe s Mladosti, došla je cijela prva momčad Žabaca predvođena trenerom Zoranom Bajićem, baš kao što su na komemoraciji odnosno pogrebu bili i Ratko Rudić, član Upravnog odbora HVS-a, pa Lopatnyjevi suigrači i velikani našeg kluba Ozren Bonačić, Karlo Stipanić; baš kao i još jedan, višestruki olimpijski pobjednik Perica Bukić, dopredsjednik i izvršni direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza, pa zlatnik iz Londona 2012., te također svojedobni mladostaš Josip Pavić, danas savjetnik ministrice turizma i sporta Republike Hrvatske i mnogi drugi.