Petković: Znati ćemo odgovoriti agresivnim Talijanima

event 18.12.2018.

Na oproštaju sa zagrebačkom publikom na kraju godine, Mladost dočekuje talijanski BPM Sport Management u vaterpolskoj poslastici 5. kola LEN lige prvaka. Nakon 4 odigrana kola, Talijani imaju 9 bodova, dva više od Mladosti. Svojim nastupima istaknuli su ozbiljnu kandidaturu za F8, jer su kod kuće svladali Olympiacos i Szolnoki, te u gostima Hannover, a […]

Na oproštaju sa zagrebačkom publikom na kraju godine, Mladost dočekuje talijanski BPM Sport Management u vaterpolskoj poslastici 5. kola LEN lige prvaka.
Nakon 4 odigrana kola, Talijani imaju 9 bodova, dva više od Mladosti. Svojim nastupima istaknuli su ozbiljnu kandidaturu za F8, jer su kod kuće svladali Olympiacos i Szolnoki, te u gostima Hannover, a tijesan poraz doživjeli su u Gružu od Jug CO. Radi se o lanjskim finalistima LEN Cupa, koji trenutno zauzimaju 3. poziciju u talijanskom prvenstvu sa 6 bodova zaostatka za vodećom Bresciom.
Stožer Mladosti je svjestan izuzetne važnosti ovog susreta, te je protivnika do u detalje proučio, a dio te analize prenio je prvi trener Zoran Bajić, takoreći u jednom dahu:
“Sport Management su iznenađenje i osvježenje dosadašnje Lige prvaka, jer rezultate koje su ostvarili do sada može postići samo kvalitetna ekipa koja ima filozofiju i fizionomiju igre, vođena od strane “starog lisca” trenera Baldinetija. U ekipi igra čitav niz kvalitetnih pojedinaca. Tko malo bolje pozna talijanski vaterpolo, zna da im igra 7-8 igrača koji su potencijalni kandidati za reprezentaciju. Tu je njihov kapetan Luongo, prvi strijelac talijanskog prvenstva sa 33 gola, Di Somma, Mirarchi, lijevak Damonte, bek Valentino, pokretljivi centri Bruni i Casasola, prvi golman reprezentacije Crne Gore Lazović te Drašović bek s popisa reprezentacije Srbije. Mlada su ekipa u rasponu od 22-28 godina, poletna i brza. Igraju izvrsnu obranu, tzv. zonu M, što je protivnicima predstavljalo problem u prethodnim susretima. Brzi su u individualnom i kolektivnom kontra napadu, a 5-6 igrača ima karakteristike Lorena Fatovića ili našeg Lovre Miloša, tj. spremni su kazniti i najmanju grešku protivničke ekipe. Jako su učinkoviti i izuzetno efikasni.”
Kako Mladost može napasti tako posloženu ekipu?
“Za utakmicu protiv Sport Managementa pripremamo se već nekoliko dana. Počeli smo utakmicu pripremati čak i prije susreta protiv POŠK-a. Spremili smo im neke taktičke varijante, da ih sada ne otkrivam. Nadam se da ćemo uspjet razbiti njihovu zonu, o kojoj se tako puno priča. U obrani ćemo biti spremni na njihovu pokretljivu igru, posebice žustrih centara. Cijela momčad se im se kreće u napadu, kao pčele da se tako izrazim, a namjera im je da kretnjama oslobode prostor za isključenja ili kazne loše postavljenog protivničkog igrača. To ćemo im nastojati onemogućiti.”, završio je Bajić.
Antonio Petković, desni vanjski Mladosti, tri je prethodne sezone proveo u Sport Managementu i dobro poznaje protivnike Žabaca.
Zamolili smo ga da najprije prokomentira dosadašnje nastupe Mladosti u LEN Ligi prvaka.
“Po meni, mogli smo jedino malo bolje odigrati tu prvu utakmicu protiv Hannovera. Očito nas je sputao pritisak prve utakmice, jer mnogi moji suigrači do tada nisu igrali utakmice Lige prvaka. Svi smo tu bili, ajmo reći, uzbuženi. U utakmicama protiv Spandaua i Jadrana smo mogli tražiti nešto, i ostvarili smo pobjede, jer ipak su Jug, Olympiacos, Szolnoki i evo ispostavilo se Sport Management, ekipe koje godinama igraju europska natjecanja te imaju renome i iskustvo. Mladost jer na odličnom putu da se ponovo vrati u vrh i to ćemo pokazati u nastavku sezone., kaže Petković.
Možeš li malo usporediti talijansku ekipu u odnosu na lanjsku, kada si ti igrao za njih?
“Ekipa se nešto izmijenila u odnosu na prošlu sezonu, pomladi su momčad i malo smanjili budžet. Radi se o jednoj skupoj ekipi s 13 odlično plaćenih igrača i izvrsnim trenerom koji njeguje jedan posebni stil igre. S njima je nezgodno igrati jer im je trener kroz niz godina usadio određene automatizme u igri. Odlično se poznaju.”
Koga bi izdvojio kao najveću opasnost za Mladost?
Svakako golmana Lazovića, kao jednog od najboljih svjetskih vratara, naravno uz naše Bijača i Marcelića. U sastavu imaju 13 podjednakih igrača, ali odskaču Luongo i Fondelli koji su bili i u reprezentaciji Italije.”
Tvoje viđenje Mladosti u toj utakmici?
“Očekujem agresivnu, tvrdu utakmicu, pogotovo s njihove strane. Nadam se da ćemo mi odgovoriti jednakom mjerom. Oni su u dosadašnjim utakmicama pokazali tko su i što su, ali mi smo Mladost. I koja god ekipa došla ovdje, mi idemo na pobjedu. Vjerujem u odličnu prezentaciju mojih kolega i mene samoga.”
Za kraj, kako doživljavaš atmosferu na plivalištu u utakmicama ovogodišnje Lige prvaka?
“Ja sam igrao u Mladosti prije 7-8 godina, i mogu reći da se vidi veliki napredak kad je u pitanju posjećenost utakmicama. Igrači osjete taj naboj s tribina i to na nas djeluje pozitivno. Lijepši je ugođaj igrati pred punim tribinama, pa se nadamo dobrom posjetu i u utakmici protiv Sport Managementa.”
Utakmica protiv Sport Managementa na rasporedu je u srijedu 19.12. u 20:30. Podržimo Žapce na kraju 2018. godine!!