Posjeti HAVK Mladost web-shop
Final four na bazenu uz Savu

Polufinale Kupa protiv Juga!

event 07.12.2022.

Stigao je i taj trenutak. Naš bazen uz Savu, u srijedu i četvrtak, 7. i 8. prosinca domaćin je završnog turnira četiri najbolja sastava Hrvatskog kupa.

Jedna od te četiri najbolje momčadi, jedan od četiri polufinalista su dakako i naši Žapci. Za Hrvatski kup ove sezone, jedan je od proklamiranih ciljeva što se našeg kluba tiče, bio upravo plasman u polufinale. Međutim, kako to u sportu sasvim logično biva, ambicije sada rastu i malo više.

Uvažavamo opće poznatu i realnu činjenicu da nam je suparnik u polufinalu vrlo jak sastav iz Dubrovnika. Jug ove sezone ima jaču momčad, u konačnici i ‘dužu’ klupu koja je ljetos značajno produžena i dvojicom naših igrača (Lazić i Biljaka), ali sve navedeno ne znači da će se naši momci pomiriti s ulogom ‘lijepe kulise’. A tko nas pobijedi, taj će prvo od nas čestitku dobiti.

Dakle, ove srijede na našem bazenu počinju Dani vaterpola u Zagrebu, u Hrvatskoj. Čast otvaranja pripala upravo polufinalnom paru, Jug AO – Mladost! Naša je momčad posljednjih mjesec dana značajno dignula formu, kvalitetu igre, izvedbe u vodi. U redu, možda čudi malo ‘mučenje’ u zadnjem prvenstvenom dvoboju s Mornarom BS u Splitu, iako i za to postoji objašnjenje.

  • Prvenstveno je to bio kriterij suđenja, omjer izjednačenja 12-6, ali ne u našu korist. S tim da smo mi igrali zonu cijelo vrijeme praktički jer smo se adaptirali odmah na takvo suđenje – govori nam Zoran Bajić, trener Mladosti.
  • Zato nam nije bilo lako igrati, a Mornar je kod kuće vrlo dobra, naglašeno domaćinska momčad, jedno 20-30% jači nego na gostovanjima.

Bilo kako bilo, to smo na koncu ipak riješili u svoju korist (13:11). Zato, posvetimo se onom ispred nas. Polufinale Kupa protiv Juga.

  • Dolazi nam vrlo težak suparnik. Momčad koja je zadnju utakmicu u Ligi prvaka protiv Marseillea odigrala sjajno. Marseille je momčad puna fantastičnih genijalaca, ali kada protiv takve momčadi odigrati onoliko superiorno kako je to Jug učinio… Praktički su ‘ubili’ utakmicu u 2. ili 3. četvrtini. To malo momčadi može. Znači, Jug je u ovom trenutku fantastičan sastav koja živi magičan trenutak odlične natjecateljske forme i onda igrati s ovakvim Jugom znači da moramo pronaći način biti što je moguće kvalitetniji. Makar, čak ni onda nemamo jamstva da to može biti naplaćeno u rezultatu.

Ono što sigurno može dodatno zabrinuti sve navijače, a čini probleme stožeru je neizvjesnost nastupa Tina Fabrisa i Sandra Adeišvilija koji se ne osjećaju dobro, povišena temperatura…

  • Jug ima u rotaciji dvojicu centara, Grgurevića i Kakarisa i tu se ne osjeti promjena. Mi ako budemo hendikepirani, ako neće moći Adeišvili i ostanemo dakle na samo jednom centru, Branimiru Hercegu, morat ćemo posezati za nekim alternativnim rješenjima. Bolje da ih zasad i ne govorim. Imamo neke mogućnosti, ali nam je ‘roster’ kraći za dvojicu ozbiljnih klupskih igrača. Teško je to nama nadoknaditi – spomenuo je na kraju trener Zoran Bajić.

Što onda nužno treba mladostašima? Nužno, još jedan igrač. Igrač s tribina! Dakle, navijači! Nije jamstvo uspjeha, kako to i trener kaže, ali zajedno smo ipak jači.
Vidimo se u srijedu, 7. prosinca od 17.30 na tribinama bazena uz Savu!

Naših 10 kupova
Mladost je dosad osvojila okruglih 10 hrvatskih kupova. Od nas je po tom pitanju bolji samo Jug koji ih ima 4 više. Žapci su kroz povijest naše samostalne države, igrali u 20 finala. Matematika je dakle krajnje jednostavna, svako drugo je završilo našim trijumfom.

Hrvatski su kup mladostaši osvajali u sljedećim godinama:
1992.
1993.
1997.
1998.
2001.
2005.
2011.
2012.
2019.
2020.