Posjeti HAVK Mladost web-shop

Prof. Labar dobitnik Nagrade za životno djelo

event 13.11.2015.

Predsjednik HAVK Mladost, prof. dr. Boris Labar, dobio je nagradu za životno djelo Grada Zadra u kategoriji Zadrana koji žive i djeluju van grada Zadra. Prof. dr. Labar priznati je stručnjak i ekspert na području interne medicine i hematologije. Dugi niz godina na Rebru vodio je Zavod za hematologiju, Klinike za unutrašnje bolesti, KBC Zagreb. […]

Predsjednik HAVK Mladost, prof. dr. Boris Labar, dobio je nagradu za životno djelo Grada Zadra u kategoriji Zadrana koji žive i djeluju van grada Zadra.

Prof. dr. Labar priznati je stručnjak i ekspert na području interne medicine i hematologije.
Dugi niz godina na Rebru vodio je Zavod za hematologiju, Klinike za unutrašnje bolesti, KBC Zagreb. Redovni je profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Specijalist je interne medicine, uža specijalizacija hematologija.

Untitled-11Podsjetimo, Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost Hrvatskoga sabora, na sjednici održanoj 28. rujna 2015, donio je Odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2014. u kojoj je g. Labaru dodijelio također Nagradu za životno djelo. U obrazloženju ove odluke stoji:
Prof. dr. sc. Boris Labar, u mirovini, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, nagrađuje se za cjelokupan znanstveno-istraživački rad posvećen kliničkoj hematologiji, posebice liječenju zloćudnih bolesti krvotvornoga sustava. Ostvario je svjetsku prepoznatljivost u liječenju malignih bolesti krvotvornoga tkiva transplantacijom matičnih stanica, posebno alogeničnih stanica u akutnoj leukemiji. Prvi je u jugoistočnoj Europi (prije i od Beča – 1983. godine) uveo alogeničnu transplantaciju krvotvornih matičnih stanica i od tada je stalno unapređivao najnovijim spoznajama i postupcima. Od 1985. godine do umirovljenja pročelnik je Zavoda za hematologiju Interne klinike KBC-a Zagreb. Utemeljitelj je i voditelj Centra za transplantaciju koštane srži koju je razvio u ustanovu svjetskoga ugleda.

Od 2000. do 2004. bio je dekan Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Objavio je 275 radova u časopisima koji su u WoS Core Collection, od čega 137 u svjetskim bazama te 241 rad u zbornicima, od čega 76 u međunarodnim. Radovi su mu citirani 2.485 puta, a h-indeks iznosi 24. Autor je jedne monografije te urednik u 6 knjiga i koautor u 7 udžbenika. Pod njegovim mentorstvom obranjeno je 7 magistarskih i 11 doktorskih teza. Voditelj je više domaćih i međunarodnih istraživačkih projekata i studija i pozvani predavač na uglednim znanstvenim skupovima i institucijama.

Svi djelatnici kluba s ponosom čestitaju prof. Labaru dobivanje ovih dviju prestižnih nagrada.