Posjeti HAVK Mladost web-shop

S Mladosti sam osvojio 23 trofeja, ali posljednji nikada neću zaboraviti

event 12.02.2021.

Vaterpolisti Mladosti, najboljeg vaterpolo kluba 20. stoljeća, prošlog su mjeseca osvojili Kup Hrvatske i dodatno obogatili klupsku riznicu ispunjenu brojnim trofejima. Njih čak 23 s Mladosti je osvojio legendarni Žabac i bivši hrvatski reprezentativac Perica Bukić. Rođeni Šibenčanin je u klubu sa Save igrao od 1987. do 2001. godine i u tom periodu osvojio brojne […]

Vaterpolisti Mladosti, najboljeg vaterpolo kluba 20. stoljeća, prošlog su mjeseca osvojili Kup Hrvatske i dodatno obogatili klupsku riznicu ispunjenu brojnim trofejima. Njih čak 23 s Mladosti je osvojio legendarni Žabac i bivši hrvatski reprezentativac Perica Bukić. Rođeni Šibenčanin je u klubu sa Save igrao od 1987. do 2001. godine i u tom periodu osvojio brojne titule i tri puta pokorio Europu, ali neki trofeji ostali su u posebnom sjećanju.

 

‘’Posljednji europski trofej, naslov prvaka LEN Kupa, Mladost je osvojila 2001. godine. Ja sam bio kapetan te momčadi i meni je to bila zadnja godina igranja tako da mi uvijek ima posebnu vrijednost. Baš kao i legendarno finale 1989. na Mladosti ispred 4.500 ljudi i teška pobjeda protiv Spandaua, kada smo osvojili prvi europski trofej nakon 18 sušnih godina. Ne sjećam se da je u Zagrebu ikada bila takva euforija zbog vaterpola kao tada.’’  ističe Perica Bukić te se prisjeća i posljednjeg naslova prvaka Europe 1996. godine: ‘’Igrali smo s u finalu s Ujpestijem i prva utakmica je bila u MađarskojDočekale su nas pune tribine i atmosfera za naježiti se. Pobijedili smo 7:4, meni je to možda bila i najbolja utakmica u karijeri. S druge strane su bili neki od najboljih vaterpolista na svijetu, ali mi smo igrali utakmicu života. Svi ti mađarski navijači ustali su i pljeskali nam, a dobiti takav naklon od protivnika je možda nešto najbolje što možeš postići u sportu.’’

Mladost je po važnosti osvojenih trofeja najtrofejniji vaterpolski hrvatski klub. Žapci su sedam puta bili prvaci Europe, a više ima samo veliki Pro Recco koji je taj naslov osvojio osam puta.

 

‘’Mladost je dugo bila najtrofejnija na svijetu, a dobili smo i nagradu za najbolji klub 20. stoljeća. Mislim da nitko u Hrvatskoj nije dobio takvo priznanje. Za to su najzaslužnije generacije 1968. do 1970. u kojoj su ime Mladosti nosile legende poput Bonačića, Trumbića, Lopatnyja i Šimenca te moja generacija koja je tri puta bila prvak Europe. Svaki trofej je lijep, ali naslov prvaka Europe je kruna i taj uvijek nekako najviše znači.’’  objašnjava Perica.

Trenutna generacija Žabaca također niže uspjehe. Nedavni naslov pobjednika Kupa bio je četvrti trofej u tri godine te potvrda da Zagreb opet ima jedan moćni i ambiciozni vaterpolski klub. Perica Bukić ne sumnja u dobre rezultate u budućnosti.

 

’’Napokon jedna sjajna generacija, trofejna. U dva navrata osvojiti Regionalnu ligu i Kup, kada u finalu imate protivnika kao što je Jug koji se ravnopravno bori za prvaka Europe, veliki je uspjeh i čestitam treneru, stožeru i svim igračima. Imaju priliku i osvojiti LEN kup, europski naslov koji se dugo čeka i mislim da Mladost ove godine ima kvalitetu za otići do kraja. U Prvenstvu Hrvatske i Regionalnoj ligi najveći konkurent je izvrsni Jug te sve opasniji splitski Jadran. Mladost će morati igrati više nego sjajno za osvojiti te trofeje i odlično je za hrvatski vaterpolo što imamo takve ekipe koje su u vrhu europskog vaterpola.’’ – zaključuje Bukić.

Mladost se trenutno priprema za utakmice osmine finala Euro Kupa s Barcelonom, a prva je na rasporedu 27. veljače u Španjolskoj.

Perica Bukic