Posjeti HAVK Mladost web-shop

U Kini usvojena nova pravila vaterpola

event 11.12.2018.

U kineskom Hangzhou FINA je usvojila izmjenu pravila vaterpolo igre sa 161 glasom za, 6 protiv i 2 suzdržana. Pravila će se primjenjivati na svim budućim natjecanjima pod okriljem FINA-a, počevši od finala Europa Kupa, zatim Superfinale Svjetske lige i na Svjetskom prvenstvu u Gwangju-u. Izmjenjena pravila su: 1. nakon kornera i isključenja igrača momčadi […]

U kineskom Hangzhou FINA je usvojila izmjenu pravila vaterpolo igre sa 161 glasom za, 6 protiv i 2 suzdržana.
Pravila će se primjenjivati na svim budućim natjecanjima pod okriljem FINA-a, počevši od finala Europa Kupa, zatim Superfinale Svjetske lige i na Svjetskom prvenstvu u Gwangju-u.
Izmjenjena pravila su:
1. nakon kornera i isključenja igrača momčadi koja se brani, vrijeme novog napada (tzv. drugi napad) je smanjeno na 20 sekundi, a ne kao dosad 30 sekundi.
2. unutar 6 metara od gola, svaki prekršaj s leđa nad napadačem koji ima loptu i kreće se prema suparničkom golu, te pokušava šutirati, bit će kažnjen petercem.
3. slobodan udarac ili izvođenje lopte će se izvoditi s mjesta gdje je lopta, osim ukoliko je prekršaj napravljen unutar 2 metra udaljenosti od gola
4. moguće je postizanje gola a) izravnim šutem iz slobodnog udarca izvan 6 metara i b) nakon driblinga ili spuštanja lopte na vodu
5. izvođač kornera može postići gol izravnim šutem iz kuta ili plivanjem iz kornera i šutom, dok je dosad loptu morao dodati suigraču.
6. moguće su tzv. leteće zamjene igrače do linije sredine bazena, a dosad je to moguće samo iz tzv. kućice na gol-crti, u korneru.
7. svaka momčad ima pravo na po 2 time-auta tijekom susreta, a momčadi odnosno klupe će biti opremljene tasterom kojim označuju zapisničkom stolu da žele minutu odmora.
8. vratar može krenuti i u napad odnosno smije preplivati u drugi dio bazena.
9. pauza između 2. i 3. četvrtine je skraćena sa 5 minuta na 3 minute
10. suci će biti opremljeni audio-tehnologijom (slušalice i mikrofon) poradi međusobno olakšane komunikacije.
11. uvodi se upotreba u vaterpolu VMS (Video Monitoring System – video motriteljski sustav) za utvrđivanje je li lopta prešla gol-crtu, te je počinjen izrazito grub prekršaj koji se sankcionira isključenje