Posjeti HAVK Mladost web-shop
250 stranica o legendarnom mladostašu

Ukoričena mladostaška legenda – Karlo Stipanić

event 05.06.2024.

Pred mnoštvom uzvanika iz svijeta vaterpola i zagrebačkog sporta, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, u srijedu navečer je predstavljena zanimljiva, a našem klubu i svim mladostašima vjerujemo draga knjiga

Autor, gospodin Josip Maras napisao je na 250 stranica knjigu o jednom od velikana i legendi Mladosti, kao i hrvatskog vaterpola, jednom od najboljih vaterpolskih vratara na svijetu u svoje doba, Karlu Stipaniću.

Jednostavnog imena – Karlo Stipanić – knjiga je presjek veličanstvene karijere velikog Žapca koji je pod kapicom našeg kluba, kreirao neke od najblistavijih stranica u povijesti HAVK Mladosti. 

Čak četiri naslova prvaka Europe (1968., 1969., 1970. i 1972.), ali i Kup pobjednika kupova Europe (1975.) uz četiri naslova državnog prvaka (1962., 1967., 1969. i 1971.).

Najviše dakako bliješte sa sportskog gledišta olimpijsko zlato iz Ciudad de Mexica 1968. i olimpijsko srebro iz Tokija 1964.

No, sama knjiga nije tek taksativno nabrajanje utakmica, obrana, trofeja i medalja. To je ujedno i pitko, čitljivo štivo kojim se čitatelju kroz brojne anegdote, zgodne pričice približava to doba, jedno od najtrofejnijih u povijesti našeg kluba. Ovo je doista knjiga koju bi svaki mladostaš trebao imati doma, u svojoj knjižnici.  

Promociji kluba su dakako nazočili i čelni ljudi HAVK Mladosti, predsjednik dr. Mladen Miškulin i direktor Luka Jakovčev. 

Prigodnim slovom su svečanost uveličali – Perica Bukić, izvršni dopredsjednik HVS-a; Josip Pavić, državni tajnik za sport u Ministarstvu turizma i sporta; Tomislav Paškvalin, povjerenik za sport predsjednika Republike Hrvatske; potom Stipanićevi suigrači Ozren Bonačić i Krešimir Kruz; kao i Dubravko Šimenc, još jedna legenda Mladosti i hrvatskog vaterpola.

Promociji su nazočili i Tomislav Družak, također državni tajnik za sport i bivši predsjednik našeg kluba; Ivan Milaković, glavni tajnik HVS-a, ali bivši igrač Mladosti; Vjekoslav Šafranić, predsjednik Sportskog saveza Grada Zagreba; Danira Bilić, predsjednica Nacionalnog vijeća za sport i ravnateljica Hrvatskog muzeja športa i mnogi drugi.