Vićan: “Svoju budućnost vidim u radu s mladima”

event 17.11.2016.

Na početku sezone u Mladost se vratio Frano Vićan i to baš iz Primorja koje je slijedeći protivnik Žapcima u Regionalnoj ligi te je svakako najbolja osoba za najavu derbija. Vićan je u prošlosti na Savi proveo devet godina te je osvojio 13 trofeja. Početkom ljeta nagovjestio je kraj svoje prebogate vratarske karijere, ali ipak […]

Na početku sezone u Mladost se vratio Frano Vićan i to baš iz Primorja koje je slijedeći protivnik Žapcima u Regionalnoj ligi te je svakako najbolja osoba za najavu derbija.

Vićan je u prošlosti na Savi proveo devet godina te je osvojio 13 trofeja. Početkom ljeta nagovjestio je kraj svoje prebogate vratarske karijere, ali ipak su ga trener Ratko Štritof i Uprava Mladosti uspjeli dovesti u naše redove.

Koje si motive uspio „izvući iz rukava“ da bi pomogao Mladosti u ovoj, po klub vrlo kompliciranoj situaciji?
Prvotna zamisao trenera Štritofa je bila da mu budem pomoćnik te me on i predložio ljudima u klubu. Uprava je prihvatila ideji te su mi predložili da bi klubu više koristilo ako ovu sezonu odradim na mjestu drugog vratara kao svojevrsna podrška u slučaju ozljede, bolesti Marce. Slijedeću godinu bi mi ponudili mjesto trenera u klubu. Budući da upravo završavam program osposobljavanja za trenera na Sportskom učilištu, kao i to da se u budućnosti vidim u radu s mladima odluka je bila zapravo laka.”

U Mladosti si na svom mjestu zatekao Ivana Marcelića, koji je lani vrlo dobro izgurao svoju prvu sezonu kao prvi vratar kluba. U dosadašnjem dijelu sezone Marcelić brani fantastično. Dojam s tribina je da ga je tvoj dolazak dodatno motivirao. Jesi li mu u ovih nekoliko mjeseci otkrio poneku od svojih „fora“ ili mu pokazao neku od svojih bilješki, za koje znamo da ih pedantno vodiš?
Ja bih rekao da je u dosadašnjem dijelu sezone Marca ostavio odličan dojam te je neke utakmice branio upravo fantastično. Ove sezone pokazuje konstantu, a to je po meni ono što je za vratara najvažnije. Momčad može računati na jednu visoku razinu branjenja u svakoj utakmici. Za sada smo u radu usredotočeni više na sebe i detalje nego na protivnike.”

Klub je danas u bitno drugačijoj situaciji nego kad si prošli puta bio u Mladosti. Uz vas par iskusnijih igrača, većinu ekipe čine mladići koji su još juniori, a neki i mlađi juniori. Kako se snalaziš u ovoj, za tebe novoj situaciji, obzirom da si više od dva desetljeća proveo u momčadima koje su imale osjetno više rezultatske imperative od današnje Mladosti?
Za mene su uvijek isti ciljevi. Pokušavam izvući maksimum iz svake utakmice, iz svake sezone.”

Nedavno se od reprezentacije oprostio i Josip Pavić, također legendarni vratar našeg kluba. Obzirom da si prošao tu fazu u životu, koji bi savjet ovako javno dao Paviću? Kako najkvalitetnije provoditi ljetne dane, sada kada više nema dugih reprezentativnih priprema?
Paviću treba skinuti kapu za sve što je dao reprezentaciji te bio na raspolaganju svih ovih 15 godina. Što se tiče savjeta svatko bira ono što mu najviše odgovara, a u mom slučaju to je bijeg od gužvi iz grada.”

Iskoristili bi ovaj razgovor s tobom kao najavu utakmice Regionalne vaterpolo lige protiv tvog ex kluba – Primorja. Prije početka sezone, na pripremnom turniru u Zagrebu, ste ih lako dobili 7:3. Primorje se, slično kao i Mladost, osjetno pomladilo prije početka sezone. Nositelji igre su im bivši Mladostaši: Radu, Buljubašić i Vukičević, te Peroš, Australac Power i Slovak Tkač. Tu je i tvoj nasljednik Jelovina. Kako vidiš Primorje nakon tvog odlaska?
Primorje slično kao i Mladost ima jednu talentiranu juniorsku generaciju, te je za te momke važno da igraju. Još je važnije da imaju par iskusnijih igrača kraj sebe s kojima njihov napredak može biti samo brži. Gledao sam ih nekoliko utakmica, mogu reći da lijepo igraju te da moj prijatelj Pezo to dobro vodi.”

Što bi moglo biti odlučujući detalj u utakmici koja se igra 18.11. u 20:15 na plivalištu Mladosti?
Što se tiče kvalitete momčadi mislim da smo tu negdje, ali mi možda imamo nešto dužu rotaciju. Znamo tko je njihov najbolji igrač oko kojeg se sve vrti u napadu, ako to uspijemo dobro zatvoriti mislim da smo bliži pobjedi.”